Psykisk ohälsa. Det där som inte syns utanpå, men som finns inuti många. I familjen, hos arbetskollegor, mannen framför dig på bussen, kvinnan med sin dotter i hissen och människor som strömmar förbi på gatan.
Två procent av Sveriges befolkning har bipolär sjukdom. Var femte person i Sverige har nån gång fått diagnosen depression och utmattningssyndrom är den stressjukdom som ökar mest i landet. Siffrorna är skrämmande. Det är då det känns viktigt att få arbeta med just de här diagnoserna. Att få vara med och upplysa, få tala om det som fortfarande är svårt att tala om och slussa vidare de som behöver hjälp, stöd och gemensamhet.
Men vad är psykisk hälsa?
Enligt världshälsoorganisationen innefattar begreppet flera olika dimensioner av välmående. Exempelvis emotionellt, psykologiskt och ett socialt välbefinnande. Den psykiska hälsan är ett tillstånd av mental tillfredsställelse där varje individ mår bra och kan klara av det dagliga livet, med alla dess påfrestningar.
Psykisk ohälsa är då rätt givet vad det innebär. Rubbningar, obalans och oförmåga, men också olika psykiska diagnoser och sjukdomstillstånd.
Jag tycker det är viktigt att vara en ambassadör för detta, både i arbetslivet men också privat. Att sprida förståelse och acceptans, men också att lära mig mer. Om mig själv i livssituationer där jag själv haft psykisk ohälsa, men också att lära mig mer om begreppet i stort och vad det innebär hos varje enskild individ.
Foto: Magnus Muhr