Angelika Tuymer, 21 år, är född och uppväxt i Wallern an der trattnacht i Österrike. Sedan drygt ett år tillbaka bor hon med sin pojkvän i Göteborg och arbetar i butik. När hon var 15 år började hon på vad som motsvarar svensk gymnasieskola. Bland klasskompisarna fick hon en nära vän, som efter en tid förändrades mer och mer.

”Depression är vanligt och drabbar 1-2% barn och 5-8% av tonåringar i Sverige. Flickor och vuxna kvinnor är överrepresenterade männen och uppemot 20% har haft en depressionsperiod under tonårstiden. Vissa får återkommande symptom och senare en bipolär diagnos. Självmord är en av de vanligaste dödsorsakerna hos tonåringar och utlöses ofta av en depression”. Det skriver överläkare Anna Santesson på internetmedicin.se.
Det är viktigt att vi lär oss att se tidiga tecken på depression. För att kunna hjälpa tidigare. Men hur gör man då om man ser att en vän eller närstående mår dåligt?